top of page
Magjezien->  knutselpagina mei 2018 KRIMPFOLIE
KNUTSELPAGINA Alphen Magjezien
mei 2018 Aan de slag met KRIMPFOLIE
Sommige mensen kennen krimpfolie onder de naam Krimpie Dinkie of Shrinky Dinks. Krimpfolie is een plastic vel waar je op kunt tekenen. Bak het in de oven en er blijft 1/3 van je originele formaat over maar is wel 9x zo dik geworden.
Ik wil jullie laten zien dat je er smaakvolle sieraden van kunt
maken (ik was er zelf ook door verrast) en andere leuke objecten!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even heb moeten experimenteren met tekenen op folie. Doe je voordeel met mijn testjes...

 

Inkleuren:

- Ik moest wennen aan hoe je stiften reageren op het folie; heel gelijkmatig heb ik het (nog) niet kunnen inkleuren. Dus nu dep ik de inkt gelijk met een zakdoekje; dan lijkt het een beetje op aquarel...

Tekenen op krimpfolie...
Eindresultaat

- Zet eerste je kleurvlakken op, daarna je zwarte lijnen; dan voorkom je dat de contourlijnen aangetast worden door het inkleuren.

- Inkleuren doe je veel lichter als dat je het eindresultaat wilt hebben; doordat de folie krimpt wordt de      inkt samengeperst op een kleiner oppervlak waardoor je kleuren veel donkerder worden. Twee keer over 1 plek heen stiften zorgt er soms al voor dat je eindresultaat veel te donker wordt.

- Bij krimpfolie gebruik je permanente stiften. Ik heb gewerkt met de stiften die hiernaast staan. Maar er zijn veel meer mogelijkheden; ook potlood. Voor potlood moet je wel krimpfolie met een ruwe zijde hebben of het zelf even opschuren. En wat ik er over gehoord heb is het verstandig om je voorwerp na het bakken te vernissen.

- Krimpfolie is er in wit en transparant (ook voor inkjetprinters!). De folie is er echter ook in zwart en een heleboel andere vrolijke kleurtjes; op deze werk je met dekkende permanente stiften als de Pen-touch stift hierboven.

Ook in het bakproces heb ik wel wat punten moeten uitvinden. Al was het alleen maar dat het je een keer gaat gebeuren dat er een project gewoon domweg mislukt.

 

- Vóór het bakken knip je je objecten uit en voorzie je ze, met een perforator, van de benodigde gaatjes!

- In mijn mooie Ikea keukenoven mislukte elk bakproject. Ik vermoed omdat er teveel wisselende luchtstromen zijn; dat is fijn voor je appeltaart maar het folie wil gelijkmatig krimpen.
 

Het bakken van krimpfolie...
Misbaksels

- Daarom heb ik een klein camping-oventje gekocht; die zet je naast je en is snel afgekoeld. Grote projecten krimp ik eerst heel voorzichtig voor in de grote oven. Zodra het baksel past bak ik hem af mijn mijn kleine oventje.

teststripjes

- Het folie krult bij het bakken, dat hoort. Maar soms plakt hij aan elkaar en laat niet meer los. Zie je dat gebeuren haal hem dan gelijk uit de oven (heet!); laat hem afkoelen en snijd hem los. Daarna doe je hem weer in de oven en bak je hem af tot hij plat ligt.

- Bak op bakpapier waarvan je 2 hoekjes omvouwt; zo kun je het folie makkelijk uit de oven pakken als het nog warm is.

- Ik wil als tip ook meegeven met elk verschillend folie een teststrip te maken. Teken 4 cm af en zie wat ervan over blijft na het bakken. Elk materiaal krimpt net wat meer of minder.

Test gelijk je kleuren en dikte van je stiften mee!

- Bak liever op een te lage temperatuur als te hoog; gaat het bakken te snel loop je de kans dat je object geel verkleurd.

- Een object is klaar als hij weer plat ligt.

Nu je ingelezen bent en ik je met het artikel in Alphen Magjezien hopelijk veel inspiratie heb gegeven vind je hieronder wat -GRATIS- downloads om de projecten uit het artikel ook te kunnen maken.

Ik wil je er wel even op wijzen dat de illustraties alleen voor het maken van deze projecten gebruikt mogen worden. De rechten op de illustraties zijn van Illustratie en Zo.

Aan de slag met krimpfolie...
bottom of page